City of Angels

Oförglömliga stunder och höjdpunkter från min resa till the city of angels


The Greyhound bus

För snåla för att ta flyget och för få för att hyra en bil beslutar jag & Yuki oss för att ta Greyhoundbussen till L.A. För att spara så mycket tid som möjligt bokar vi givetvis nattbiljetter. Klockan 12 am, en timme före avresa ,anländer vi på stationen. Båda är trötta efter en hård skolvecka och jag är förkyld. Inget känns mer lockande än att sova. "Det kan inte vara många som åker den här tiden på dygnet" konstaterar vi .."vi får säkert ett varsitt säte". Men tji får vi! När vi kliver ombord på bussen möts vi av 100 par stirrande ögon. Jag är den enda vita personen på hela bussen. Två platser längt bak men vid olika säten väntar på oss. Jag sitter bredvid en man som verkar vara på droger. Han mumlar konstigt och svajar hela resan. Ibland vaknar jag av att han lutar sig på min axel. Jag puffar bort honom. Bakom mig sitter fyra stora killar som rappar  och snackar gangsta hela bussfärden. Då och då går de in på toaletten och röker braj.

Rör man sig enbart i "collegevärlden" ser man inte den här sidan av det amerikanska samhället. I "collegevärlden" är det istället tjejen med pappas creditkort och den sprillans nya BMW:n man ser.
Givetvis visste jag att det existerade men det var nog först på Greyhoundbussen som jag verkligen insåg hur mycket fattigdom det finns i det här landet.

Mysig frukost i Hollywood

Hostelet vi ska bo på erbjuder "gör egna pannkakor och ät så många du orkar" men smeten ser inte sådär jätteinbjudande ut. Vi hittar istället ett frukostställe två gator ner. Här sitter Hollywood-yuppisarna och knapprar på sina laptops. Jag beställer low fat yoghurt med färsk frukt (såå Hollywood) och Yuki soppa. Trötta från resan stannar vi säkert där i två timmar, relaxar och läser magazines. Fabolous!

Sightseeing in Bel Air & Beverly Hills

Hostelet anordnar en titta-på-kändisarnas-murar-grindar-och-någon-enstaka-gång-hus-rundvandring i Bel Air och Beverly hills. Vi är ungefär 15 stycken blandade nationaliteter (irländare, britter, svenskar, tyskar, canadensare) som följer med denna stekheta dag. Vi åker buss långt och går långt. Men det är det lätt värt det. Jag menar vem vill inte se Aaron Spellings föredetta slott, Jennifer & Brads skillsmässohus, Elvis Presleys och Marilyn Monroes gamla kåkar? Kalaset avslutas med Rodeo Drive. Gatan där Julia shoppar i Pretty Woman.

Shopping i Beverly hills

Efter sen lunch på en asiatisk restaurang på beverly drive där jag försöker spotta celebrities genom fönstret (ingen lycka) styr vi vår kosa mot
Robertson blvd - bästa shoppinggatan i L.A. Jag handlar Ole Hendriksen-krämer på underbara Kitson och CC California-linnen på Lisa Kline. Robertson blvd innehar också en gigantisk WE-butik med en svensk flagga i fönstret. Coolt! När Yuki tröttnat på mig går vi till Beverly hills Mall som innehar alla billiga kedjor. Också H&M såklart. Jag är duktig och går inte in. Försöker som vanligt hitta skor alá Christian Louboutin som passar. Finns rätt gott om "kopior" men alla jag provat hittils har varit för stora. Suger att ha dvärgfötter ibland.


Dag 2

Walk of fame

Vårt hostel ligger bara ett par gator från Hollywood blvd som inte är sådär jätteimponerande. Titta på stjärnorna är väl kul i ungefär sådär 5 minuter och fötterna och händerna utanför Chinese theatre i 2.
Själva gatan är faktiskt rätt sjaskig. Mycket skumma affärer och folk.

Universal Studios

Som väntat invaderat av barnfamiljer. "The studio tour" är helt klart roligast. Här får man se allt från inspelningsplatsen till Jurassic park, The fast and the furious och King Kong. Hela tiden stannar "vagnen" man sitter på för att specialeffekter ska visas (typ en av bilarna i fast and the furious börjar brinna). Coolast att se är nog Wisteria Lane. Alltså gatan från Desperate housewives! Visst tror man att det är ifrån en riktig gata? Samma sak med gatorna från gilmore girls. Universal har också några "rides". Vi åker "Jurassic park" som är i vatten och "the mummy" som är i mörker.


Celebrity-hunting

Killen som höll i vår beverlyhills-hus-tour har berättat för oss att Sunset Blvd på kvällen är det ultimata för kändisspotting. Vi har också fått adressen till Paris Hiltons hus som inte ska ligga alltför långt bort.
Jag och Yuki lurar med en nya zeeländsk tjej från hostelet på kändisjakt. Sunset blvd visar sig dock vara helt öde. Vi traskar en bit tills vi inser att gatan är typ 20 miles lång. Paris hus är också allt annat än nära. Los angeles är en huuuuuge city med ej välfungerande public transportation. Yuki går tillbaks för att sova. Jag och nya zeeländskan sätter oss på en sunkig bar och snackar skit om USA i 2 timmar. Inga kändisar för den här gången )=

Dag 3

Santa Monica

Förmiddagen tillbringar vi i mysiga Santa Monica. Vi hänger på beachen, äter lunch på en mysig italiensk restaurang och shoppar lite.

På egen hand i L.A - paper bag princess & förtvivlan i jakt på en taxi

Vi bestämmer oss för att gå skilda vägar några timmar innan bussen går. Yuki åker till en japansk supermarket och jag tar bussen upp till Berverly Hills för att leta efter vintage-butiken Paper bag princess.När jag kommer fram ser jag till min besvikelse att affären är stängd på söndagar! Jag vandrar vidare mot Robertson blvd. Att gå omkring i Beverly Hills är ett nöje. Fina bilar, snygga människor och nagelsalonger så långt ögat kan nå. Jag springer även på Kabbalah centre. Madonna syns inte till.

Jag strosar i lite affärer innan det är dags att hitta en taxi för att ta mig tillbaks till hostelet. Det slår mig att jag inte har sett en taxi den senaste timmen. Jag frågar flera stycken vart man kan hitta en men ingen vet.
"This is not the East coast, in L.A you normally have to call a cab". Äntligen ett svar. Jag skyndar mig till närmaste starbucks för att låna en telefon då jag inte har några batterier."20-25 minutes" säger rösten i luren. 25 minuter!! Jag inser att jag aldrig kommer hinna till bussen som ska ta oss in till L.A greyhoundbus station. När taxin äntligen dyker upp förklarar jag mitt problem och den snälla taxichauffören åker i ilfart! En arg Yuki väntar på mig vid hostelet. Hon hoppar också in i taxin och vi hinner precis på minuten!

Kontrasten mellan greyhoundbussen och Beverly hills är slående. USA är verkligen kontrasternas och motsägelsernas land. En oförglömlig Los Angeles-resa är till ända.

Kommentarer:
Postat av: Malin

wow, låter som en kanonresa:) tusen gånger bättre än vår, även om den så här i efterhand känns helt ok ändå. men alltså jag är lite förvirrad. när vi var där var vi på warner brother studios och de visade oss hela gilmore girls staden, men ni såg gilmore på universal studios med?? weird.. men jag måste säga, det förstör illusionen lite, man vill inte veta hur det egentligen ser ut, det SKA ju va en riktigt stad. well well, glad you had a great time, nonetheless. man kanske skulle flytta till cali? sweet weather:)

inte långt kvar nu.. ska det bli skönt att åka hem eller hade du velat stanna längre? jag skulle fortf kunna tänka mig att flytta tillbaka:) puss puss

2006-11-24 @ 11:51:12

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits