I dammiga Peking

Jag ar i Peking men far inget grepp om staden. Jag tycker inte om den kanslan men jag tror att jag ar lite rese/storstadstrott. Orkar liksom inte ta tag i det dar med att kolla upp smutronstallen, hippa omraden, kafeer man vill hanga pa och sa vidare. Skulle verkligen behova traffa Emma men hon maste aka bort med jobbet. Tusan!
Istallet pratar jag med folk fram hostellet och laser LP och man vet ju vad det resulterar i. Sightseeing. Sa nu har jag sett Forbidden City och hikat pa Kinamuren. Det forstnamnda var okej, jag gillade nog Tianmen Square mest av allt. Roda flaggor, Mao, kineser som ville fotograferas tillsammans med en, soldater i grona uniformer och allt det dar. Utover detta vajade den svenska flaggan i vinden bredvid den kinesiska pa massor av stallen. I China Daily kunde man i mandags lasa om Sverige och Kinas bastisskap. Jag ar skeptisk men har inte kunnat lasa nagon svensk tidning. Kom precis in pa DN for forsta gangen pa ett bra tag. 

Manga delar av Peking liknar en byggarbetsplats. Det fejas, donas, snickras och rivs. OS. Idag nadde termometern 28 grader och solen var givetvis doljd bakom ett stort moln av fororening. Till och med vid kinamuren, 4 timmar bort fran staden , hagrade den daliga luften. Kina har definitivt stora miljoproblem att tackla.

Pa Kinamuren hikade vi en mil. Det var givetvis storslaget och vackert. Jag traffade annu ett gang SWEA-damer. En av dem borjade prata med mig och forklarade stolt att de var "husfruar". Men nar jag fragade vad hon gjorde hela dagarna blev hon lite stalld, verkade skammas lite och borjade rabbla allt fran volontararbete pa barnhem, lektioner i kinesiska, styrelsen i
SWEA ( kanns som att alla husfruar jag traffat sitter med i styrelsen...) och omskotning av hemmet. Nar hon namnde hemmet lade sig en annan dam i konversationen " njaa...skoter hemmet, det gor du val inte".
De har givetvis maids allihopa. Jag menar, vad kan det kosta i Kina?! Samtidigt som jag forstar att dessa kvinnor gillar att komma ivag ett par ar fran Sverige och leva i lyx kan jag inte annat an vara skeptisk. For mig ar det att helt franga det man tror pa och kampar for. Det ar att ga tillbaks flera steg. Visst, det kanske inte fungerar for alla att fa ett jobb har. Men anda.

Nu ska jag sova for imorgon ska jag se Maos doda kropp. Hej.


Kommentarer:
Postat av: Anonym

VÄLKOMMEN HEM EMMA !!!

Kramar från mamma och pappa

2008-04-16 @ 20:54:21
Postat av: Malin

usch, hemmafruar känns ju inte helt modernt kanske. framförallt inte för oss svenskar. annat verkar det vara både i england och australien. många tycker nästan att det är konstigt att kvinnor jobbar, tycker att det är själviskt och att man borde ta hand om sina barn. att man inte skaffar barn för att sätta dem på dagis. förlegat synsätt känns det som.

ska bli kuuuuuuul att ses nästa vecka!! puss

2008-04-17 @ 00:10:04

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits