Shanghai liknar inget jag har sett forut

( Hurra, den kinesiska Internetpolisen har inte blockerat min blogg)

Varje kommunistisk stad har ett torg tillagnat folket. Shanghai har Remin Park, eller People's park. Har tornar skyskraporna upp bredvid de sma kinesiska, graa, ruckiga husen. Har cyklar manniskor kors och tvars. Har finns tradbussar och taxibilar som koar utanfor de glassiga hotellen/ Har finns Starbucks dar en kaffe kostar lika mycket som pa alla Starbucks (ovart) och har finns owloong tea for 2 yuan ( nastan 2 kr). Och har finns ett youth hostel. Dar bor jag.

Fick daligt samvete imorse nar jag satt mig pa flyget igen. Kina har varldens basta tag och tagforbindelser. Varfor bokade jag alla dessa flyg tanker jag samtidigt som jag laser om Pekings luftfororeningsproblem i South China Morning Post. En dag i Peking ar lika med 40 cigg, det finns 6 miljoner bilar och for varje ar okar Kinas produktion med 10%. Samtidigt forsoker de givetvis sanka sina utslapp enligt avtal, som alla andra lander. Men hur ska det egentligen ga till?! Dessutom verkar det mesta kretsa kring att fa luften renare till OS som att det ar det mest vasentliga.

Bortsett miljoaspekten maste jag anda erkanna att det ar lyx att flyga. Jag har formodligen betalat mer an de flesta backpackers gor. Jag flyger med de fina bolagen. Det ar jag och alla businnesman liksom. Det bjuds pa treratters och flygplansmanniskorna ar otroligt hjalpsamma och snalla. Dessutom ar alla asiatiska flygvardinnor svinsota ( aven om det inte har nagot med saken att gora men nar en asiatisk tjej ar snygg ar hon verkligen vacker)


Landningen var marklig idag for man sag liksom ingenting forran sekunden man landade. Smogen over Shanghai ar tjock. Mycket varre an Hong Kong som anda standigt var hazy. Tydligen ar strackan mellan Hong Kong och Shanghai bebyggd mer eller mindre hela vagen. Och denna yta ar enorm.

Kina. Det ar en speciell atmosfar har som inte gor att beskriva. Lite som att vara i en sagovarld aven om jag befinner mig i en modern stad. Fran flygplatsen akte jag varldens snabbaste tag. Det tog 6 minuter och gick i 430 km/timmen. Sen skulle jag ta tunnelbanan och var nara pa att trampa pa ett stort kycklingben som lag pa golvet. Var val nagon kines som suttit och gnagt pa det och bara slangt det dar. Ar val bara att vanja sig. Sen blev jag jakligt ut-tittad. Kineserna stirrar pa mig hela tiden. Nar jag efter manga om och men hittat till hostelet och checkat in gick jag och at pa McDonalds ( ja jag vet men jag orkade inte...) Pa vagen sag jag nagra okanda kinesiska spottar. Fler lar det bli. Sen holl jag pa att bli overkord av en cykel.

Shanghai kommer bli intressant.


Kommentarer:
Postat av: gabriella

hej Emma!
Kul att va ute och resa!!! Häftiga ställen ni besöker. :-)

Vad bra du skriver!!

Kramar/ gabriella

Postat av: Anonym

Hej Ems! Hur är läget? Låter hur underbart som helst med kina förutom smogen då.... Guuud assså, sitter och pluggar i sista sekund (på en lördag, ja jag vet..) smygtittar samtidigt på Melodifestivalen. Nej, tack till Christer Sjögrens låt. Blä!
Ville egentligen mest säga "Hej!" och att jag läser din blogg. Ibland dyker gamla minnen upp från "Ålandtantens tid" och kaffedrickande i min korridor med span på Sokrates. Haha! Kram och ta hand om dig! Johanna!

2008-03-15 @ 20:49:11

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits