skokastning & kinesisk mat

I veckan skrev DN om att medier i Kina faktiskt rapporterade om skokastningen mot premiärminister Wen Jiabao som ägde rum när han besökte Cambridge University. Som vi alla vet ägs i stort sett alla medier i Kina av staten och är plattformar för propaganda. Man utelämnar därmed gärna sådant som blir obekvämt för regeringen - som det här med skokastningen. Att man faktiskt skrev om detta är således ovanligt och kan ses som ett steg mot det mer öppna och demokratiskta förhållningssätt som Kina faktiskt är på väg mot.

Dn har tyvärr tagit bort artikeln om detta men mer går att läsa på bloggen
Kinabevakning.

Kinabevakning är en blogg som fokuserar helt på Kina vad gäller kultur, politik och samhälle (superintressant enligt mig eftersom mitt intresse blir allt större). En annan som skriver om Kina är Ola Wong, och det i SVD.

I veckan skrev Ola en krönika där han hyllade kinesisk mat (som i tidningen låg på sidan efter en artikel om en kinesisk professor som varit på besök i Stockholm och pratat om den kinesiska matindustrin & tillsättningen av giftiga ämnen...). Ola menar att en av anledningarna till att han inte flyttar tillbaks till Sverige är maten och ifrågasätter varför svenska kinarestauranger inte serverar kinesisk mat. En fundering jag verkligen kan hålla med om, det finns så mycket god kinesisk mat och det finns få restauranger till och med i Stockholm som har riktig kinamat (jag har dock fått nys om ett ställe i gamla stan som serverar Dim Sum på söndagar, när går vi dit?!) . Personen bakom Kinabevakning kritiserar dock Ola och menar att all mat i Kina faktiskt inte är så fruktansvärt god och att äta gott i Kina är en klassfråga. Vilket jag också kan hålla med om. Dessutom tycker jag inte alls att kinesisk mat handlar om variation och att vi i Sverige skulle äta väldigt ensidigt., som Ola vill påstå. Vi må ha försvenskad mat från Kina, Mexico, Italien, Spanien, Libanon med fler länder men vi äter i alla fall mat influerade av andra kulturer. Och vi har pasta, ris, potaits, bulgur, couscous, qiunoa med mera - i Kina äter man rissoppa eller konstiga "bröd" enbart tillverkade på mjöl och vatten till frukost. Varierat, eller hur?

Kommentarer:
Postat av: Petter



2009-02-10 @ 09:50:11
Postat av: Petter

Den tyska stident som kastade sko mot Wen har bett om ursäkt men han ska ändå åtalas. Gordon Brown skickat brev och bett om ursäkt. Wen svarade att "tyskstudenten vet för lite om Kina" och hoppas han fortsätter sin studie i Cambridge University.

Sådana finns i Britisk medier inte i svenska som vanligt. Man gillar inte diktator förstås. Men rapportear sanningen är minst lika viktigt.

2009-02-10 @ 11:03:55
Postat av: Ylva

Prat kring detta över några Dim Sum i Gamla stan utlovas inom kort. Love.

2009-02-16 @ 14:16:40
Postat av: Emma

JA! Jag saknar dig, när kommer du hem?!

2009-02-16 @ 19:17:55

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits