födelsedagsfirande

När jag & Anders träffades var han blott 21. Häromdagen blev han 25. Det firades med champagne & jordgubbar på vårt bästa ställe i Sthlm.Kulturellt självmord i Kina

Som ni alla vet har jag en kärlek till Kina. Den har ebbat ut lite senaste månaderna & jag sitter inte och fnular planer på när, hur, & varför jag ska åka tillbaks varje dag längre (nu tänker jag bara att jag kommer åka tillbaks men att när, var, hur är ett litet frågetecken). Men jag läser om Kina, just nu den här boken:Vissa kapitel i När tusen eldar slickar himlen är helt fantastiska. Häromdagen när jag satt på tåget till Uppsala läste jag avsnittet Kulturellt självmord där Ola berättar om den rivnings- och byggboom som Kina genomgått de senaste årtiondena.

"Jag vill understryka att jag inte är en nostalgisk trädkramare. Betong, dammar och rivningar är inget fel i sig. Tvärtom. De gigantiska byggprojekten som pågår överallt är ett av de roligaste och mest spännande inslagen i Kina. Men samtidigt har byggboomen inneburit en skandal utan dess like - på drygt tjugo år har Kinas kulturhistoria rivits. Kunmings vackra trähus, Pekings siheyuan och hutonger, Shanghais shikumen-portar....Kina är i full färd med att begå kulturell självmord."

Wong berättar om Li, en liten gammal man  i Shanghai som gått till byggkontoret och klagat på att de haft sönder hans dörr. När han gick ut på gatan igen blev han omringad av byggkontorets anställda som misshandlade honom så illa att han hamnade på sjukhus. Wong berättar också om tusentals människor som tvingas flytta från sina gamla kvarter i Shanghais innerstad, där de alltid bott, till förorten. Byggföretagen tar till alla metoder för att få folk att flytta - en mordbrand begicks på ett äldre par för att skrämma de andra i kvarteren.

När man rivit bygger man nytt. Och bygger man inte skyskrapor bygger man hus i gammal stil. I Shanghai finns exempelvis området Xintiandi som enligt Wong lyfts upp av kinesiska myndigheter för hur man kan bevara kulturhistoria i en modern stad. I guideböckerna står det att Xintiandi är ett kvarter där man kan uppleva hur Shanghai såg ut under 30-talets dekadens. "Intressant", tyckte jag. Sen kom jag dit och såg Starbucks, artificiella  hus och amerikanska turisthorder. Tyvärr har jag ingen bild från Xintandi.

Men jag har bilder från Yuyuan. Gamla stan  i Shanghai. Där var jag och turistade minnsann...


Wong skriver
"Yuyuan kan enklast jämföras med att riva Gamla stan i Stockholm och sedan bygga upp nya 'medeltida' hus fem gånger större än vad de från början var".

Fruktansvärt.


Min inkorg & sq2540sthlm

Jag har sammanlagt fem olika emailadresser. En på RES, en på Infopaq, en på SI och två privata, en tramsig och en seriös. I min trams-hotmail-inkrog har jag typ 40 nya varje gång jag kollar vilket är flera gånger om dagen. Givetvis är det massor av facebook-uppdateringar men jag finns även med på jag vet inte hur många olika maillistor. Jag orkar liksom inte med ett knapp-tryck och ett "hej, kan du ta bort mig från den här maillistan". Bland annat får jag mail från mitt gamla universitet i USA, jag får mail från Arizona Outing Club om olika aktiviteter och jag får påminnelser om att betala hyran för mitt rum i Adelphi Commons (där jag bodde för 2,5 år sedan..)

Moderådets Rookies lista har jag också, av någon outgrundlig anledning, lyckats kvala in mig på. De tror att jag är designer och informerar om när man ska anmäla sig till nästa modevecka för att ställa ut och så vidare.
Nu har jag hamnat på en ny lista - idag fick jag ett mail från Örebro Promotion Forum för första gången. Intressant.

Min seriösa mail ska vi inte prata om hur den ser ut nuförtiden. Tjejerna i
sq2540sthlm är verkligen engagerade typer (men tur är väl det, annars skulle det inte bli något modeevent den 5 juni som lyfter upp frågor kring ekologiskt & etiskt mode & som ska få unga tjejer att vilja gå & rösta den 7 juni)  Idag har jag fått 70 email om att den affisch vi tryckt upp är klar och detaljerade beskrivningar om vart, när, hur vi ska hjälpas åt att sätta upp den....

Förresten var jag med i en artikel för ett tag sen.


Sommarens första kväll

Vi var bland de första...Sen kom kaninerna...

Emma rökte..Och jag drack svennig cidermånga kände sig manade att visa upp sin expressionistiska ådra den här kvällen..

Soulie var där& Cajsa!När F12 är igång, då vet man att det är sommar. Det spelar liksom ingen roll att det regnar och är 10 grader ute.

måndag kväll efter tre timmar på Skatteverket

Är precis hemkommen från Skatteverket. Nu kan jag allt om skatter, avdrag, bokföring & moms. Eller inte. Det är verkligen baksidan av det annars så färgglada myntet av att starta eget. Dessutom har jag gjort fel i min preliminära självdeklaration att jag måste göra om & göra rätt. Annars måste jag betala in flera tusen i skatt redan i juni även om jag inte hunnit tjäna in en enda krona. Borde inte skatten fungera så att man betalar in först när man fått en inkomst?

Jag har verkligen hört, jag vet inte hur många gånger, "att starta eget, det är så himla enkelt, det är bara att skicka efter papper så är saken klar", typ.

Nej.


Men jag gillar grejen med avdrag.

en lördag utan A...(en söndag också för den delen...)

...blev en lördag med Ingrid. Jag gillar verkligen Ingrid och Klas lägenhet.

Ingrid har sorterat alla sina böcker i färgordning. Bara en sån sak.Vi pratade om huruvida vi ska gå på 10-år-efter-nian-återträffen och om det kristna fenomenet synd. Sen åkte vi till FÖRORTEN och konstaterade att utanför-tullarna-land är okänt för oss.  Jag berättade bland annat om chocken jag fick när jag upptäckte en tullstation och en skylt där det stod "Solna" typ 10 minuters gångväg från oss. Hela grejen känns liksom helt, overklig.  Hur långt bort bor jag egentligen?! Kungsholmsstrand, tillhör det civilisationen?Men det var rätt coolt i förtorten.

Sen kom vi till konstskolan som har sunkat ner sitt anrika 1800-talshus så totalt att hälsomyndigheterna tvingat dem att dela lokal med Arla. Ballt.
På utställningen fanns bland annat en sittande dvärg som var gjord av något ...filtmaterial (?) med ondskefulla ögon och liten pillesnopp. Mycket obehaglig.

Idag cyklade jag & Ylva till telefonplan och Konstfack. Ljuvlig sol, ljuvlig grönska, ljuvligt vatten, ljuvlig cykel. Men jag glömde kameran. I
Anna Odells utställningsrum var det syrebrist från allt folk som ville kolla in den numera tv-kändisen till konstnär (eller vad man vill kalla henne). Kändes små-svennigt.

Nu kollar jag på partiledardebatten. Heja röda, heja gröna. hejsvejs.

lördagar med A

Helgen brukar bli ungefär enligt samma mönster. Fredag: AW & eventuell utgång med vänner. Lördag: dag med A. Söndag: vi jobbar ofta båda två. 

Förra lördagen hängde jag i bländande sol med Emma vid Nytorget, köpte snyggshorts på min favoritsecondhandbutik på Åsögatan och sen kom A och mötte upp mig. På Söder. Vi kommer liksom inte därifrån. Är vi på Kungsholmen vet vi inte vart vi ska gå så vi undviker det gärna. Vi har till och med blivit stammisar på en videobutik vid Mariatorget.

 Efter ölen hyr vi en rulle och sen skjutsar A mig på cykeln...

...tillbaks hem till Kungsholmen....


garderobsmaffian

Alla har väl läst Snabba Cash? Jorå, maffian styr över garderoberna på många ställen i Stockholm. Märker du att en vakt eller en garderobiär är lite väl angelägen om att få de där 20 kronorna för att du stoppar in din lilla tunna vårkavaj även om du säger att du vill behålla den på vet du vad det rör sig om....Lättförtjänade, svarta pengar helt enkelt. Obehagligt? Ja.


jag har inte tid att vara sjuk

Idag är jag sjuk. Det är störande eftersom jag liksom inte riktigt hinner & jag har varit tvungen att ställa in ett morgonmöte, en jobblunch samt sjukanmält mig på två olika ställen. Eftersom att jag idag inte orkar lyfta ett finger kommer det resultera i att jag måste jobba i helgen när jag i själva verket bara vill glida omkring, vara kulturell & göra sådana här saker:Den ultimata drömmen...

...är att bli en ny Bobo Karlsson.

Bobo är frilansjournalist och har under de senaste 30 åren glidit omkring i världens storstäder & skrivit reportage åt Sveriges medienav. Vassa eggen skriver i ett blogginlägg (från 2004 (!) ) "Med böcker om
New york och tv-program om nöje har han tappert klamrat sig fast genom 80-talet och 90-talet. Sin sejour i Sydamerika är på sitt sätt legendarisk: vilken Bonniertidning köpte inte en artikel av honom? Brasiliansk möbeldesign? Argentinsk kötthistoria? Sydamerikanska beacher eller tung industri - Bobo Karlsson covered it all"

Nyutkommen är hans bok Urban Safari. Den är en sån där bok som man inte ens vill börja läsa för att man inte vill att den ska ta slut....Ser att jag bara besökt fem av tolv städer (om man inte räknar med flygplatsen i Chicago..). Undrar hur det ser ut om ett år...


en bit av Tokyo i Stockholm

Det har tydligen öppnat en ny butik i Stockholm med japansk secondhand. Gissa vem som blir lyrisk?

http://blog.tokyostop.jp/

vårskenet bedrar

För två veckor sen; ett soligt Mosebacke. Stockholm visar sig från sin bästa sida.

I helgen: vi kryper ner i källaren på Vampire Lounge, trilskas för att behålla jackorna på & tröstar oss med somriga isdrinkar.Maja hemma från Bergen!What about blicken i bakgrunden?Men hur var det egentligen med drinkarna? FöreEfter.Om 10 dagar öppnar F12. Då får vårskenet inte bedra mer.

Stockholm Syndrome

Ingen har väl missat inslaget Stockholm Syndrome på The Daily Show with John Stewart? Inte helt otippat hade SI en liten inblandning här. Tyvärr var artikeln i papperstidningen Resume mycket bättre - men iaf.
Jag kan ju tillägga att jag väldigt gärna skulle vilja ha Susannas jobb.


ylva is pregnant? ja & nej svarar jag på den frågan

Heidi ringde precis, lät chockad & frågade om Ylva var gravid. Så för alla vill jag förtydliga att Ylva Olsson (vad jag vet) inte har ett barn i magen men att Ylva Sandström har det. Inga mer panik-phone calls alltså.

läslampa & bränd madrass

Mina inredningsambitioner går verkligen upp & ner. Just nu känner jag att nej, jag orkar inte. Den energin & de pengarna får jag lägga när vi har något eget att inreda. Jag har inte ens orkat ta ner Marilyn Monroe-tavlan. Men det största problemet är nog att vi bara har taklampor. Detta har resulterat i att jag börjat använda lampan från adventsstjärnan som läslampa på kvällen. Igår låg jag & läste Fågeln som vrider upp världen  (Haruki Murakami, fantastisk författare) ganska länge och när jag släckte tyckte jag visserligen att det luktade lite bränt men tog ingen vidare notis om det. Idag när jag kom hem frågade Anders mig varför jag hade eldat i sängen. Det var ett stort brännmärke i madrassen. Kanske borde förstått att man inte ska lägga en glödlampa direkt på sängen.

sista valborg

Man ska sluta när man är på topp & kanske borde förra året varit min sista valborg i Uppsala. Det märktes egentligen redan inför förberedelserna att jag var lite blasé. Jag brydde mig inte ens om att kolla upp gästlegsstatusen & blev därmed utan. Ändå var jag var inte ett dugg avundsjuk på att Elin skulle börja köa kl 12 till Stockholms nation på Kvalborg, kändes som att kontoret på SI var en mycket skönare plats den tiden den dagen.

Annika verkade också blasé. Hon hade ännu inte bokat tågbiljett från Göteborg halv tio på kvällen onsdag (vilket vid närmare eftertanke inte var så förvånande när det gällde Annika). Och det hela kändes lite som Ylva uttryckte det när jag i telefon berättade för henne att jag skulle upp tidigt för att hacka grönsaker till vår pastasallad; "man börjar bli lite trött på det där". Sen kom vi in på en diskussion att det känns konstigt att Ylva är gravid. Hon har liksom alltid varit någon att räkna med. Man har alltid kunnat dricka vin & feströka med Ylva. Är det ett tecken i tiden?

Dagen blev inte mer än halvtrevlig. Det började så bra; Ingrid var på topp & pratade om ungdomens stad & vi korkade upp rosévinet utanför universitetsaulan till tonerna av OD och traskade sen till Ekonomikum glada i hågen, trallandes någon vårvisa och med solen skinandes i ögonen. Sen tog det där lite jobbiga vid - leta efter alla man känner, ringa otaliga samtal som aldrig kommer fram, försöka hitta en toalett för tampongbyte (och tappa bort sina solglasögon på kuppen), försöka sicksacka fram bland människor utan att trampa på personers ägodelar & kroppsdelar, sätta sig ner på en alldeles för liten yta och råka stoppa handen i en smält mums-mums & sedan äta av sin ljumna sallad & slänga 2/3 av det man har tagit med sig i matväg för att man ska stressa iväg till champagnegaloppen vars existens bara resulterar i att man blir kladdig & däckar hemma kl 18 & sen inte orkar göra något på resten av kvällen. Netvetduvad.
Var sak har sin tid.Ljummet rosévin på tetra kl 11 på förmiddagen. Sådär gott.Vi var i alla fall glada.

hits