International Mass Communication 430


Jag vet att vissa (känn dig träffad,Hanna =)) bara vill att jag ska skriva om fester med footballs-laget (som jag för övrigt inte har varit på några) men just nu är vad som surrar i mitt huvud (förutom ANDERS) plugg, plugg, plugg. 

Ska ha en liten kursserie där jag i tur och ordning berättar om vad det är jag egentligen pluggar här (sluta inte att läsa nu, det här kommer bli kul!!)

International Mass Communication 430:


Med Craig Allen. Craig är väldigt högljudd och väldigt amerikansk. Jag har väldigt delade känslor till denne man. Å ena sidan tycker jag att han är jävligt jobbig. Hans favoritord är "amerikanization" och han kan inte sluta prata om hur "wealthy" och "great" the U.S är. Å andra sidan har han jobbat med typ alla olika sorters medier i Usa och utomlands och borde därför vara somewhat kunnig. Han gav mig också fulla poäng på essay-delen på senaste provet. Det trodde jag verkligen inte! Jag fick nämligen världens blackout. Jag kunde precis allting men kunde inte uttrycka mig på engelska. Flera världsviktiga termer (trodde jag) var helt gone (folket på Örebro Un. typ Göran är skitpetiga med termer). Jag försökte lösa det hela med att plita ner två meningar om att jag var utbytesstudent och att jag hoppade att han hade överseende med eventuella grammatiska fel. Tänkte att han kanske kunde ha lite sympati och ge mig extrapoäng. Istället skriver han under min lilla kommentar "I did not even notice, your grammar is great!". Det boostade  mitt engelska-självförtroende något som har en tendens att pendla upp och ner här.

Så...min uppfattning till Craig har mjuknat lite. Han verkar inte helt osympatiskt. Men jag har suttit så många föreläsningar och irriterat mig. För det första känns allt han säger väldigt vinklat. Boken är inte bättre för den har han skrivit själv (studentkåren, här skulle ni behövas!). Jag vet inte hur många gånger han har visat siffror över att USA är världens rikaste land. Och om man ser till medelinkomsten är det så. Kan bero på att det finns så mycket snuskigt rika människor i det här landet... Han har iofsej också visat siffror på hur många som tillhör "the lower middle class", "the upper lower class" och "the lower lower class" (hit räknas alla som inte har en college-degree) och det är 78%. Sen har han mage att säga att i alla andra länder är de lägre klasserna en ännu större andel. Jaja, jag vet inte, kanske syftar han på typ Sydamerika men jag tycker han borde säga något om Europa.  
Klyftorna i det här landet är större än i alla andra industrialiserade länder. Det är inte direkt "the average person" man träffar på universitetet . Man måste ha pengar för att plugga eller vara extremt duktig på sport.

Varför vi överhuvudtaget pratar om olika sociala klasser i en mediakurs är för att det är "den stora massan" enligt Craig som man vill nå ut till. Den stora outbildade massan som man kan mata med sitcoms och talkshows. På MKV A och B har vi också pratat om massan. Men där har det mer varit fråga om den finns eller inte. Enligt Craig finns den och det är den man ska tjäna pengar på. Jäkligt nedlåtande inställning. Eller bara ärlighet, jag vet inte? Jag vet bara att Göran, Berglez och co aldrig skulle säga en sådan sak.


4 dygn, 20 timmar, 14 minuter...

tills vi är tillsammans igen älskade!


Hum hum hummer


I lördags firade vi Mariekes och Salvadors födelsedagar. Detta genom att hyra en 20-sitsig limo som tog oss från studentgettot i Tempe till Scottsdale (fancy part of Phoenix där en massa klubbar är belägna). Vissa kom dock aldrig så långt som till klubben (för mkt champange).

17031-81

Kisspaus kisspaus....
Utanför "the hummer". Strax innan mina vita byxor blir nedspillda med rom och cola.

17031-82

Inne i hummern. Ja, det är jag som är den bruna fläcken längst bak. Schysst solbränna va?

17031-85

Jag & Marieke in da club.

17031-83

Söndag förmiddag. Brunch in the dining hall. Marieke och Fredrik somnar efter all ägg, bacon, pannkakor och fattiga riddare.


Bibblan=mitt andra hem

Har nyss haft min första exam av fyra den här veckan. Multiple Choice i Psykologi. Gick bra, en del frågor var nästan skrattretande lätta. Fast å andra sidan var det några som jag var osäker på så jag ska inte ta ut ngt i förskott.

Well. Jag har förvandlats till värsta plugghästen. Alla ni som delade min vardag på Örebro universitet vet att jag alltid gled runt och gjorde massa annat istället för att plugga. Jag vet inte vad som hänt. Det är inte det att det är svårare här, för det är det inte. Snarare tvärtom. Kanske är det det att man läser flera olika ämnen samtidigt och inte fastnar. Hemma läser man ju vanligtvis en kurs under en termin och det kanske borde betyda att man blir mer fokuserad men jag tappar tvärtemot alltid fokus! Allt här är annorlunda än hemma och det gör det mkt roligare och mer spännande!

Många andra utbytesstudenter här förstår mig inte alls. De är här på semester och för att festa. Har man festat i snart tio år och gått ut i sex så är festa värsta grejen längre. Jo, klart jag festar. You know me...men jag har inte någon som helst lust att gå ut 5 dagar i veckan. Komma hemdragandes några timmar innan skolan börjar och sen sitta och sova på lektionen....no thanks!


Nu måste jag plugga vidare...Överdrivet?

17031-80

Lite kanske...


ett par bilder
17031-78     17031-75

1. På klubb i Scottsdale i helgen. Vilken brutta va?                 2.    Min födelsedag. Jäkla monsterljus!


Speed tourism


Jag vet att min uppdatering har väldigt dålig på senaste tiden. Jag älskar att blogga, men samtidigt vill jag inte sitta och häcka vid datorn hela dagarna.

För 1,5 vecka sedan var jag på roadtripp till Grand Canyon. Från dagen jag kom hem har jag tänkt skriva om det. Jag har ju skrivit dagbok ända sen jag lärde mig skriva once upon a time så det är naturligt för mig att tänka i återberättarbanor. Jag gör upp scenarier i huvudet hur jag ska skriva. Men ju längre tid som går desto sämre blir dessa scenarier. Jag vet att det bästa för mig är att skriva direkt. Nu har det som sagt gått 1,5 halv vecka. Därför väljer jag att posta bilder och skriva korta kommentarer istället. Enjoy!17031-72

Lake Powell som vi campade vid. Ligger ända uppe i Utah så vi kom inte dit förrän elva på natten. Då var det kolsvart så man hade ingen aning om hur det såg ut. Vi grillade, åt och drack. Vi var ungefär 45 personer så givetvis kom polisen (inlägg om de upplevelser jag har av polisen här i USA är planerat, men det faktumet att mitt universitet har typ 50 egna police officers säger ganska mycket). Poliserna frågade iaf vart vi var ifrån och så. När de hörde att vi åkt upp till norra Arizona/Utah för bara ett par dagar skakade de
på huvudet varpå vår gruppledare svarade "we are mainly international students, and you know...speed tourism".  På natten sov jag och några fler under bar himmel direkt på sanden. Det var häftigt! Inte att vakna upp med sand i munnen kanske men...

17031-76


Detta är Grand Canyon! Dit anlände vi något senare än planerat (sju på söndagkvällen ungefär). Vi hann iaf se solnedgången. Grymt!17031-74

Jorgen (Danmark), jag ,Dominique (Canada).


17031-73

Mitt gäng. Jorgen, Anna (Danmark), Dominique (Canada), jag (ser ni min typiska american outfit, gympaskor till shorts!! det får man ju bara inte ha, men är man hiking så är man), Marieke (Holland), Maria (Mexico/Spanien), Verena (Tyskland), Fredrik (Sverige), Andrew (U.S), Dominik (Tyskland) och Nico (Danmark).


17031-77

Mitt tjejgäng. Jag, Maria, Dominique, Verena, Marieke.

man upphör aldrig att förvånas...

Hade nyss föreläsning på MCO:on (International Mass Communication). En guest-speaker från President Bushtex. Inc var där och pratade. Hon frågade hur många som varit utomlands och i vilka länder. Någon brutta säger "London" över hela klassrummet. Det roligaste är att ingen verkar reagera...


Clueless americans

Att utstå korkade kommentarer från de amerikaner man möter här har blivit vardagsmat. Frågor som "oh, do you live close to the alps?" när man säger att man är från Sverige är ingenting i jämförelse med vilka frågor som kan komma upp...

Värst har nog Marieke från Holland haft det...

"Oh, you are from Holland, that is the capital of Amsterdam, right?

"Holland, is that in Africa?"

"Is Holland the capital of The Netherlands?


"Oh, so you are from Dutch?"


Även vi andra har drabbats...

Ja, det finns tvättmaskiner i Mexico

Och även elektricitet i Canada

Nej, vi använder inte US dollar i Europa

Vi pratar svenska i Sverige, inte tyska eller engelska (tror de brytningen jag har är någon slags konstig dialekt eller???)


En annan rolig sak med amerikaner är att de alltid tar upp vart deras förfäder kom ifrån. "Oh, are you swedish, I am half swedish and half German!!". Aha, sen när? 300 år sedan. Säg något på svenska då? Säg något om landet? Vet du något överhuvudtaget? Nej, I didn't think so...

Visst, det bor typ 250 miljoner i ert land. Och visst det är typ 5 ggr så stort som Europa. Och ja, USA består av jag vet inte hur många olika stater och lika många olika kulturer. Och jag måste erkänna att jag inte vet så fruktansvärt mycket om Ohio eller Michigan. Men jag vet åtminstone vilken världsdel de ligger i, vilket språk som pratas där och att det finns elektricitet. Så det så.


I wanna blog more..

Så mycket som ska göras. Så lite tid. Så mycket tankar som surrar.

Psychologi lecture about the nervous system. har inte haft biologi på 5 år.,fattar ingenting. Gå grocery shopping. Ingen mat hemma! Knivmord i Örebro. Mid terms-proven kommer allt närmare. Paper där - paper här. Professor Craig Allens ord ekar i huvet "What is Coca-colonialism?" Var till Grand Canyon i helgen. Vart hittar man frimärken till Sverige?Ja just det, måste skriva journal varje vecka till elements of intercultural communication-kursen. Better hurry up..Jag vill blogga mer!


hits